Sunday, December 11, 2011

Review : Testimoni bergambar = kulit muka saya dari bermasalah hingga tidak lagi.. mood : happy

salam...

hari ni hati terpanggil nak buat entri review pasal ubat jerawat. Ilham ( che-che.. ilham kee? ) ni muncul selepas saya buka folder picture di laptop ni.. Around 2009, 2010 sampailah sekarang..

Sebenarnya saya salah sorg penghidap ( wahh.. ayat hiperbola sungguh ) masalah jerawat yang teruk di muka..
kalau orang tgk muka saya mesti dlm hati org tu.. makk aiii.. banyaknya ternak jerawat. tak susah ke nak pelihara...
Nak tau kenapa saya tau dlm hati org keliling saya ckp mcm tu.. sbb bila org tgk saya trus 'stuck' kejap mereka sbb asyik tgk kulit muka yg agak keanehan..
huhu.. buktinya..


27.11.2009
muka masih nampak segar lagi jerawat tu walaupun dah tampal banyak2 dgn foundation ,bedak etc
time ni jerawat teruk gila. 

3.4.2010
kalau tgk betul2 jerawat kat muka masih ble nampak berketul2 kan.. betul2 mcm jalan x ada tar..
T __ T
29.4.2010
nampak jelas kesan jerawat pada seluruh muka.. kehitam-hitaman.. 
malunya...
21.6.2010
masih dengan muka berjerawat.. yang semakin teruk..
29.7.2010
dalam sejarah hidup ... muka paling teruk...
masa ni hidup dah tak tentu arah.. sana sini org tanya.. Eeee.. napa muka mcm ni? dulu x la teruk mcm ni..
kulit yg kehitaman krn pigmentasi juga bertambah..
alahai....
dan saya mula search pada internet terbaca satu entri kat blog yg saya sdh tak tahu sapa boy tu.. dia buat review ubat jerawat : nama produk DALACIN-T
saya mula bergegas search sana sini picture benda ni...
jeng.. jeng.. jeng.. ni la dia benda tu
benda kecik yang menjadi asbab kulit saya kembali normal..
saya mula guna benda ni dlm bulan ogos 2010..
biasanya org ble guna 1 botol ni utk 3 bulan tetapi krn taksub sangat nak baik cepat saya ble habis dlm sebulan saja..
Dalacin T NI berbentuk cecair yang kita terus sapu ke muka sebabnya botol Dalacin T ni special sikit trus disediakan span yang hanya tinggal sapu ke muka..
Harga plak? kalau di keningau tempat saya tinggal ni.. harga sangat mahal = RM59.00
padahal bulan julai hari tu saya ada beli di KL baru RM37.00
harga sangat berbeza.. farmasi keningau ni memang cekik darah.. 

okey.. selepas SEBULAN guna.. tengok resultnya..

13.9.2010
muka ni memang x ada foundation hanya bedak padat saja..
( huhu nampak sangat kulit x sekata. time ni belum fikir pasal prodak lain yg penting jerawat ok saja )
yang penting jerawat dah mula okey..

dalam sebulan dua guna DALACIN-T tu saya mula cari produk whitening skin pula.
saya pilih... TIA AMELIA PRODAK..

ni krim malam saja.. masa ni saya guna sunblock pun dari Tia Amelia juga..

selepas 4 BULAN KEMUDIAN....

16.12.2010
Syukur alhamdulillah... muka sdh semakin pulih
^ _ *

31.12.2010
muka tanpa secalit bedak pun... & no edit ( hehe )

16.3.2011
26.7.2011
saya meneruskan guna Dalacin-T sekali sehari , Sunblock dari Tia Amelia , Krim malam dari Tia Amelia

Dan pada 8.11.2011 saya telah mencuba satu prodak dari kawan blogger ni..
try terjah kat sini

saya guna prodak..
Chahaya Beauty Aura skincare
pekej = sabun, sunblock & toner
krim malam pula saya masih guna Tia Amelia

dan hasilnya 

4.12.2011
7.12.2011

kulit jadi lebih halus, putih, sekata dan kesan jerawat 100% hilang

Moral dari cerita : Syukur alhamdulillah sbb Allah berikan saya penawarnya.. Ubat hanya asbab tapi kita perlu berusaha untuk memperolehnya.. Kepada yg ada masalah jerawat jangan malu, jangan segan cubalah Dalacin-T yang boleh dibeli di farmasi... Kepada yang nak cari-cari whitening skincare cubalah Prodak ipar duai Lynna shaari dan boleh order di blog beliau.. http://kisahlynna.blogspot.com/p/blog-page.html
dan kalau sapa2 tak tahu dimana nak beli Dalacin-T boleh juga saya tolong beli dan pos kat korang.. Saya happy bila kita sama-sama berkulit sihat tanpa jerawat..
Dan jangan lupa krim malam best Tia Amelia..

^ ____ ^

sapa nak tau... KULIT MUKA YANG SIHAT AKAN MENAMBAH KEYAKINAN KITA BILA BERHADAPAN DENGAN ORANG... sebabnya dulu saya sangat malu bila berhadapan dengan orang sekeliling.. huhu..




15 comments:

  1. Alhamdulillah
    kulit cantik...menambah keyakinan diri.
    Akak waktu dulu2 guna bedak sejuk je dik...tapi Alhamdulillah ok :)

    ReplyDelete
  2. eh kak kasih terima kasih sbb sudi blogwalking kat blog saya..
    ya kak, syukur alhamdulillah..

    ReplyDelete
  3. wah petua baik nie...thanks share

    ReplyDelete
  4. hi...cream mlm tia yg mn awk pakai? kunyit n pemutih ker? pls reply me at my mail..
    butterfly_elmi@yahoo.com.
    thanx a million.

    ReplyDelete
  5. 1 set Tia amelia dgn hrga rm85
    Harga sbnr rm100
    Layari eqaon9shop
    Hubungi 0139412360

    ReplyDelete
  6. hi ... gembira nampak perubahan kat kulit muka u... nampak stunning. sy baru je jumpa produk dalacin T ni. kalau x keberatan mohon add d FB ye. sebab nak tanya beberapa personal matters. bout this jerawat... menderita dengan jerawat ni dan nak sangat hilangkannya.
    http://www.facebook.com/wen.wink

    ReplyDelete
  7. Saya sgt terharu melihat insan2 seperti saya yang mengalami masalah jerawat ni dapat memiliki muka yang licin, saya teringin sgt bah mau muka TANPA jerawat (parut jerawat pun ndak mahu!) Skrg ni saya sedang menggunakan ubat nama zindacylin, tp setelah meninguk2 BANYAK blog yang sebut2 pasal ni ubat DalacinT ni,esok jugak sya pigi beli ni ubat!!!! Sya akan komen result nya kat blog ni pas sebulan dua. Doakan saya! hehe

    ReplyDelete
  8. Saya pun nk carik dalacin t lah bila kua nnt.sy hidap jerawat yg makin serius sejak 2009.sedih sgt.walaupun dah mkn antibiotik dr doktor tapi lepas dah berhenti mkn sbb dah lebih 6 bulan, jerawat naik kembali.skrg saya guna minyak pns sapu muka.tak thn tgk muka sendiri.
    Nak tanya tuan blog, liyana sapu dalacin kat seluruh muka/ at tmpt bermasalah shj ya?

    ReplyDelete
  9. salam..kt mana nak dpt dalacin T tu ea?

    ReplyDelete
  10. salam. Utk kulit muka yg mudah gelupas sesuai ke kalau sy guna dalacin-t?

    ReplyDelete
  11. DalacinT/t3mycin adalah lebih kurang sama je.coz kedua duanya menggunakan antibiotik clindamycin. Zindaclin pula berbeza sikit coz mengandungi clindamycin antibiotik dan zinc. Menurut kajian kebanyakan orang yg ada jerawat mempunyai kekurangan zink dalam tubuh mereka. Zink juga membantu proses penyembuhan parut jerawat.boleh Google untuk tahu lebih lanjut mengenai combinasi zink dan clindamycin ni dalam artecle omputeh.

    ReplyDelete
  12. Sebelum memilih ubatan tropikal antibiotik lebih baik cuba ubat tampa antibiotik terlebih dahulu. Cream siang pakai benzec 5%,,cream malam differin adapalene,, dan jika ada rasa diet and kekurangan zinc, boleh ambil tablet makan zinc.tapi kena berhati2 sebab dos untuk lelaki dan wanita berbeza.boleh cuba kaedah ini untuk 2bulan. Jika jerawat tersebut masih degil kena lah usaha cara lain.

    ReplyDelete
  13. nak tanya awak guna gabunngan cb n tia ni x de masalah ker...yg krim tia tuh awak guna kunyit ker night krim...

    ReplyDelete
  14. Salam.. just nak share nasihat dari pharmacist masa nak beli DALACIN-T @ Retin A.. kpd yang mengandung & plan utk pregnant kalau boleh elakkan.. takut2 ada komplikasi @ kulit akan jadi extra sensitif.. kalau nak try gak, try sapu ubat tu sikit kat pergelangan tangan (mcm nak test perfume tu).. ok.. jgn bagi kena air dlm 3 jam mcm tu.. kalau naik merah2.. gatal2.. rasa panas2 or naik ruam halus2 kat tempat test tu so maksudnya jangan teruskan. Ada kulit org yg sesuai.. tapi kalau tak sesuai akan jadi sangat bahaya.. dia tanya saya 2-3x 'r u sure?' Ni dah beli.. tgh test..

    Bukan sapu mcm sapu cream.. dab motion jer.. dab.. dab.. mcm tu.. kat tempat yg jerawat tu aje.. sbb dia akan gelupas kulit nanti.. pastu lepas brp bulan kena stop.. takleh pakai bertahun2 nanti jadi racun dlm bdn.. wallahua'lam..

    ReplyDelete